Hááát...nem az a tipikus tavaszi édesség, de mivel a nyakunkba szakadt valami irgalmatlan mennyiségű banán, így megfelelő helyet keresve neki, került a szufléba – meg hát fel kell ugye avatni a vadiúj szufléformákat, nemde?? – meg sok egyéb másba is. A szuflé isteni lett: felemelkedett, ahogy azt kell, remegős lett, ahogy azt kell, és nem mellesleg frenetikusan finom lett, ahogy azt kell.
A banán szinte bármivel helyettesíthető, csak a lédúsabb gyümölcsökkel óvatosabban kell bánni, nehogy túlzottan felhíguljon a tészta.
Hozzávalók (6 adag, 1,5 dl-es formák)
- 3 tojás sárgája
- 63 g finom kristály cukor
- 15 g kukorica keményítő
- 5 g finomliszt
- 280 ml tej
- fél vanília rúd
- 7,5 g vaj
- 3 banán
- 3 ek méz
- 8 tojás fehérje
- vaj a forma kikenéséhez
- cukor a formába
- porcukor a tetejére
A formák belsejét kikenjük vajjal, és körbeforgatjuk cukorral. a felesleget kiöntjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tojás sárgákat világosra keverjük a cukor felével, majd beleszitáljuk! a kukorica keményítőt és a lisztet. Jól eldolgozzuk. eközben a tejet, a maradék cukrot, és a vanília rudat (én mindig elteszem a vanília rudat, aminek már kikapartam a magját, és beleteszem a cukorba. Így lesz finom házi vaníliás cukrom, és ilyenkor remekül fel lehet használni a mag nélküli rudakat is!). Rögtön amint felforr, a tojásos keverékre öntjük, majd vissza a lábosba, és folyamatos kevergetés! mellett ismét felforraljuk. Nem kell megijedni, ha csomós lesz, mert simára tudjuk keverni, csak nem szabad, hogy odaégjen! 1 percig forraljuk, majd beletesszük a vajat. A banánt a mézzel összeturmixoljuk, és a sárgakrémhez adjuk.
A fehérjéket felverjük, és egy részét a banános masszához forgatjuk, hogy fellazuljon a tészta, majd a többit is óvatosan, hogy ne törjön össze. Innentől kezdve minél előbb a sütőbe kell kerülnie, mert különben nem jön föl.
A formákba adagoljuk, és egy kenőkéssel egyenesre húzzuk a tetejét, majd körbetöröljük a forma külsejét, mert ha tésztás, szintén nem fog feljönni. egy mély tepsibe tesszük őket, és a formák feléig felöntjük forró vízzel. Így kerül a sütőbe, és mindössze 10-12 percig sütjük.
Ha minden jól sikerült, a szuflé megemelkedik, és kicsit remeg. Tűpróbával ellenőrizhetjük: nem baj, ha még kissé nyirkosan jön ki a tésztából, mert mire az asztalra kerül átsül a közepe is! A sütőből kivéve, még melegen, porcukorral meghintve tálaljuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése