Az eredeti recept Jamie Oliver jogos tulajdona. Nem is változtattam rajta az első körben. Mert tudniillik ez annyira, de annyira jó, hogy a rendezvényen ez alapján készült a ragu. Először Guinessel készítettem, később a 120 fős változatnál –anyagi okok miatt– már szimpla Soproni Démonnal. Úgy is meglehetősen jó volt, de aki teheti tisztelje meg egy egész üveg jó Guiness barna sörrel!!!! Megéri!!
Még valami!: a sütőben több, mint 2 órán keresztül üldögél. Amitől nem kell megijedni, mert ezalatt rengeteg dolgot lehet csinálni! Pl. desszertet, házimunkát, vagy lehet egy kicsit végre olvasni..
Recept:
- 3 db hagyma (tisztítva, felszeletelve)
- 3 gerezd fokhagyma (felszeletelve)
- olíva olaj
- 1 db angol zeller
- 2 db répa
- 4 db gomba
- 30 g vaj
- fél kg sertés csülök, tisztítva, kockázva
- kis csokor friss rozmaring ág
- só+bors
- 1 üv Guiness!! barna sör
- 2 ek liszt + pici vaj hordozónak
- 20 dkg cheddar (vagy más sajt, de cheddarral mérföldekkel jobb)
- 1 db leveles tészta
- 1 db tojás, kissé felverve
Elkészítés:
A sütőt 190C -ra melegítsd elő.
A hagymát az olíva olajon 10 perc alatt puhára párolod egy nagy lábosban (olyat válassz, ami bírja a hőt, mert bemegy a sütőbe több, mint 2 órára!). Közben felszeleteled a zöldségeket. Hozzárakod a fokhagymát, majd amikor érzed az illatát, a répát, a vajat, majd a zellert, végül a gombát. Ha ezek kissé meg puhultak, jöhet a csülök. Majd ha már "fehér" öntsd rá a sört. Tedd bele a rozmaring apróra vágott leveleit, sózd, borsozd. Majd keverd bele a pici vajjal eldolgozott lisztet is.
Told be a sütőbe, fedővel együtt kb másfél órára, majd vedd le róla a fedőt és tedd vissza még egy órára, hogy elpárologjon a folyadék, és a hús jó puha legyen.
Egy mély pite formát vajazz ki, és a tészta felét fektesd az aljára. Ha szükséges, nyújtsd ki előtte. Erre kanalazd rá a ragut, szórd meg cheddarral, majd tedd a tetejére a tészta másik felét. Nedves ujjal dolgozd össze az illesztést, majd villával nyomkodd körbe. Kend meg tojással, és mehet vissza a sütőbe még 3/4 órára.
ui: a raguhoz mindent ugyanígy kell csinálni, csak nem töltöd bele a pitébe, hanem már azon a ponton kész van, hogy 2 és fél órán keresztül sült a sütőben. Vagy nem is kell a sütőbe rakni, csak simán a tűzhelyen, időnként megkevergetve fedő alatt elpárolod a folyadékot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése