a képet később csatolom!
A receptek:
1. pástétom
- 1 db hízott libamáj
- 1 dl tokaji aszú
- 1 ek méz
- só
- fehérbors
A májat min. 6 órára tejbe áztatod. Inazod/erezed, hártyázd. Darabokban befőttes üvegbe töltöd (2 db-ba fér bele) Hozzáöntöd az aszút, a mézet, sót, és borsot. Bugyogó vízzel teli lábasba teszed, és 40 percig főződ. Ha kész turmixold le, és mehet a hűtőbe.
2. pástétom
- 1 db hízott libamáj
- 3 dkg vaj
- 1 db lilahagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 4 ág kakukkfű
- 4 babérlevél
- 1 tk fahéj
- 1 tk szerecsendió
- 1 tk szegfűszeg (daráld le, vagy zúzd össze)
- só + fehérbors
A májat min. 6 órára áztasd tejbe. Inazd/erezd, hártyázd. A vajon párold meg a hagymát, és fokhagymát. Tedd hozzá a májat, és a fűszereket. Csak addig süsd, amíg a máj közepe még éppen rózsaszines. Várj egy picit, hoyg kicsit kihűljön, kb negyed óra. Mehet a turmixba. hűtőbe téve hűtsd ki.
Fogyasztás előtt kb fél órával vedd ki a hűtőből, mert szobahőmérsékleten igazán jó az állaga.
A keletkezett zsírt én le szoktam szedni a tetejéről, és elteszem. Nem kimondottan egészséges módon azzal főzök. Vagy legalábbis a szükséges olaj/vaj egy részét kiváltom vele. Nagyon finom lesz tőle az étel... Bár ennyi zsírral, ami most keletkezett (5 befőttes üveg) nem tudom mit fogok kezdeni.. :) majd elajándékozom.. :) SZÓLJON AKINEK KELL!! tényleg nagyon finom!!
ui: 18 db libamáj inazása után már elég gyorsan megy.. :) Meg most nem is kellett arra figyelni, hogy egyben maradjon, mivel úgyis darabolni kell, és úgyis leturmixolom.
INAZÁS, HÁRTYÁZÁS:
A libamájat kiveszed a tejből, leöblíted, és hagyod hogy kb 10 perc alatt szobahőmérsékletű legyen. egy papírtörlővel letörölgeted ahol még kell. Kettétöröd: egy kisebb és egy nagyobb rész lesz így. Mind a kettőben van egy fő ín, azt kell kézzel kitapogatni, és kihúzni. Ebből ágazik szerte a kisebbek. Amennyit tudsz szedj ki belőle. Vigyázat ragad, és tiszta kulimász leszel!! de azért lehetőleg nagyon ne trancsírozd szét, mert azt nem érdemli meg! És ne anyázd, hogy undorító meg ilyemi, hanem bánj vele tiszetelettel, és szeretettel, mert akkor cserébe ő is nagyon finom lesz!!
A hártya nagyobb darabokban lehúzható. Ahol nem ott egy késsel óvatosan meg kell kapargatni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése