2010. augusztus 5., csütörtök

Nobu a borondben



Annak oromere, hogy szeptember elsejen Budapesten nyitja legujabb ettermet Nobu, nem tudtam ellenallni a konyvesboltban a leertekelesnek.. :) Szoval Nobu egyelore a borondben es nem a hasamban.. (mar nem sokaig..)

A konyv gyonyoru. A fantasztikus kepek Masashi Kuma keze munkajat dicserik. Kaphatunk egy keveset a South Beach-i hangulatbol. 
Az eloszoban Nobu azt irja, hogy amikor felvetettek neki az otletet, hogy nyisson Miamiban is ettermet, sajat maga repult oda LAbol, hogy megnezze, megfelelo lesz-e az elvarasoknak. Termeszetesen azonnal beleszeretett, a palmafakba, a gyonyoru kek egbe, ami mar ismeros volt neki LAbol, es Havaiirol, es az Art Deco epuletekbe, ami igazan egyedive tette szamara South Beachet. Rengeteg finom hal el a tengerben, igy a jo minosegu helyi hal sem akadaly (most nem tudom az olaj mennyire okoz kart e tekintetben..), nem is beszelve a tropusi gyumolcsok valtozatossagarol. Szoval itt is mint barhol, Nobu a hagyomanyos Nobu-style etelek melle felvette az etlapra a helyi alapanyagokat is. 
Erre biztatja azokat is akik a vilag barmely pontjan szeretnenek az o stilusaban fozni,  segitsegul hivva ehhez ezt a konyvet, de nincsenek meg a leirt alapanyagok. Szoval legyunk kreativak, es tegyuk bele szivunket, lelkunket. Akkor nem ronthatunk el semmit. O is igy csinalja, ugyhogy biztos van ebben valami!!!
Ez a konyv osszegyujti a legnepszerubb eteleket a Miami-i etterembol. 
A legjobb ha egyik kezunkben egy jo pohar italt tartunk, a masikban pedig a falat szushit. Szoval mindent csak lazan. 
Minden recept egyszeru, es helyettesitheto a sajat helyi alapanyagokkal. Nem attol lesz tokeletes, ha az utolso betuig kovetjuk a receptet, hanem, ha szivvel lelekkel fozunk. Az ugy nevezett kokoro-t tesszuk bele.

Bar nem tudom mennyire tudom majd ilyen lazan venni a konyhamban… ha o evekig tanulta akkor nem biztos, hogy csakugy osszerittyentek vacsira egy 'Szent Jakab kagyló és sárgafarkú makréla (ami a japán terminológia szerint, ha érettebb korban van, akkor „kanpachi” néven ismert) jin-jang, vörös és zöld jalapeno paprikából készült szószban. Ez az egész egy daikonból kivágott pillangóval van díszítve' majd egy 'wagyu marhahús szeletek, a tetején erőteljes tengerisün ízesítésű vajjal, sült bébi zöldségekkel', deszertnek pedig egy 'karamellizált Granny Smith fajta alma, tengeri angolna (anago) és foie gras apró nyárson, szeder és áfonya coulis-val' ... 
…de azert probalkozni lehet... :) a kokoro viszont biztosan benne lesz!!!
Bar azt se tudom hogy ezeket mivel es hogyan, milyen sorrendben kell enni.. Alig varom, hogy megkostoljam!!! 
Pont augusztus 31en erkezem haza ugyhogy Nobu vigyazz!! Szeptember elsejen megyek!! 
Mar ha lesz hely..

Nobu kemeny kuzdelem aran jelenleg 21 orszagban 25 ettermet uzemeltet. A mosogatofiubol lett 25xos etteremtulajdonos tortenetet a diningguide itt foglalta ossze. 

A budapesti Nobu sefje Lloyd Roberts lesz, aki a moszkvai etterembol kerul at hozzank. Nagyon varom mar!!


ps: aicus udv a blogon!!! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése