2010. május 9., vasárnap

Tiramisu

Ez biztos a tök unalmas ezredik tiramisu recept amire az ember (lánya) rátekint, majd legyint egyet, hogy "áá nekem is megvan a magam jól bevált receptem!!" DE.!! Ez az a recept, amit tilos megváltoztatnom, hozzá tennem, elvennem belőle, mert meg lett tiltva. De olyannyira, hogy nagyon. SZ először esdeklő szemekkel könyörgött, hogy csináljak neki tiramisut. Azt a finomat. Aztán a tekintete hirtelen fenyegetővé vált és remegő hangon közölte, hogy nehogy változtatni merészeljek rajta... el sem tudom képzelni, hogy mi lett volna, ha valami nem olyan...
Mindettől függetlenül a recept rém egyszerű, a végeredmény pedig természetesen rém finom! Ez az, amit már évek óta készítek, de tényleg. Annak idején előfordult, hogy 20 tojásból csináltam a családi banzájra..
Most ugye 2 főre készül, és így is 6 tojás kerül bele. Mivel a 4 adagos alap 2x-ese kerül alapos belapátolásra kb egy kellemes délután alatt. Azt hiszem ez sokmindenről árulkodik..
B biztos örült volna, ha pont ezen a délután lett volna nálunk. De majd legközelebb!! :)
A babapiskóta kérdés külön bekezdést érdemel. Mert nem mindegy, hogy melyiket használjuk: régen a tesco gazdaságos elég jó volt, mára viszont kizárt hogy abból készüljön ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb remekmű. A Madár és Fia viszont annál jobb. Kézzel készített, így nincs közte 2 egyforma darab, ami nem is baj, mert beszívja a kávét, és nem esik szét. A másik, ha ehhez nem jutunk hozzá, a Winny. Ez ugyan kicsit szivacsosabb, így miután megszívta magát, ki kell kicsit nyomkodni! :) mert különben ereszt, és eláztatja a kész tiramisut.

Hozzávalók (4 adag)

1 cs babapiskóta

2 dl kávé
pici rum
pici tej
1 ek cukor

3 tojás
3 ek cukor/házi vaníliás cukor
250 g mascarpone

A kávét lefőzzük, a cukrot még forrón beletesszük, mert így előbb felolvad. Rum+tej szintén mehet bele. Rummal csínján tessenek bánni!!
a tojások sárgáit a cukorral fehéredésig keverjük, a cukor teljesen olvadjon bele!
A mascarponét is belekeverjük, majd felverjük a tojásfehérjét, és ezt is óvatosan beleforgatjuk, hogy minél kevésbé törjön össze. Célszerű először a harmadával fellazítani a masszát, majd utána hozzáadni a maradékot.
A piskótákat a kávéba áztatjuk, minél jobban itassuk át, ha szükséges nyomkodjuk ki a fölösleget!
Egy réteg piskóta kerül a tál aljára, rá egy réteg krém, majd addig ismételjük a műveletet, amíg el nem fogy minden. A tetejére krém kerül, és kakaót szitálunk rá!


4 kisebb tálban tálalva talán jobban néz ki, de mi csak fogunk 1-1 kanalat és becsüccsenünk a fotelba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése