2010. április 5., hétfő

Céklás, mandulás muffin fekete csokival akkor is ha semmi nem jön össze

Akkor is kész lett.
Már olyan rég befészkelte magát az agyamba a csoki és a cékla kombinációja, úgyhogy ma gondoltam egyet, és nekiláttam. Muffin formájában. Ez nem amolyan muffin alaprecept, de jó.

Most következik a muffintésztával vívott ádáz és reménytelen küzdelmem története. A receptet kicsit lentebb görgetve megtaláod, ha csak az érdekel.
Szóval ma minden összeesküdött ellenem.. Az úgy volt, hogy gondoltam nekilátok.. feltettem a céklát főni (milyen hülye szó). Kifutott. Neem gooooond..letörlöm, kisebbre csukom, fő tovább. Kezdjük a tésztát! A lisztet kiszórtam a földre. Neem baaaj..felsöpröm, pótolom. OK. Békésen ledarálom a fél zacskó mandulát, ami a múltkori levesből maradt. Tenni kéne bele még..de akkor ki kell bontani még egyet és a maradék megszívja magát nedvességgel. Nembaj akkor belerakom az egészet nem tesz neki rosszat. Húú!!Teszek bele a megmaradt karácsonyi mézeskalácsból! MMM de finom lesz bele. Kezdem darálni. Reccs. ÓÓ Bassszus beletört az aprító fej. A francba már. Ok belerakom azt amit ledarált. Nyugi. Közben megjött W. Hát nem mondhatnám, hogy túl izgalmas társaságot nyújok neki. (Ne haragudj W! majd legközelebb:))Ideges vagyok. Remeg a kezem. Mért most kellett ennek eltörnie?! Ha nincs aprító, legyen a turmix. Hátha az nem törik bele. Darálom a mandulát. Ok. Azt viszi. Csak nem lesz olyan szép egyenletes. Nem baj. Közben beszélgetni is kéne. Mi a fszt mondjak?! Annyira ideg vagyok. Úgy szerettem azt az aprítót! Miben csinálom a pesztót amit MSZE úgy szeret?! W mi újság Veled? Aha. Majd elviszem a márkaszervízbe, hátha tudnak olyan alkatrészt adni. Remélem! Mandula mehet a lisztre rá. Az repül minden fele. ÓÓ nee minden tiszta fehér. Nem baj! marad, ezek után úgy is más is fog még oda kerülni. Érzem. Nincs aprító. Akkor a cékla is megy a turmixba. Közben W indulni készül. Ki kell engedni. Céklát turmixolom. Nem viszi. Melegszik a gép. Ajjaj! Szia W! Közben megjött a Drága! Mondom nem akar sikerülni a süti. Turmixolom a céklát, nem megy. Öntsünk bele tejet gondolom én. Indulok a hűtő fele. Persze leeesik a félig pürésített erősen rózsaszín cékla. Szanaszét fröcsög. A francba már!! Nem igaz! Kezdek kiborulni! Töröl, fölszed, kidob, folytat. Tej bele, gomb megnyom. Neeeee!! megint kimegy. Már föl se törlöm. Összekeverem inkább a tésztát. Legalább szép rózsaszín! Gondolom ilyen szép lesz majd sülve is! Volt értelme! Kisütöm. De nem rózsaszín. Ne máááár! Legalább ennnyi örömöm lenne benne! közben megeszem a fél tábla csokit, és mehet akkor bele inkább a kakaó. Persze az is száll. Mostmár nem csak liszt van minden felé. Legalább nem takarítottam hiába. Csöngetnek. Ki ez már megint?! Tiszta kulimász vagyok! Locsolni jöttek. Pont most. Hát ez nem igaz.. Pont kész lett az első kör. Akkor meg is eszik. Következő. Nagyon finom. Tudom. Megérte. Elfogy. Nembaj. Fotó. Egyétek. Csokis az arcod! Ezen már csak nevetni tudok. A konyha mintha robbantottak volna. Lassan indulnak. Még mindig csokis vagy. Nembaj Jóláll, nem?! Huu Akkor is kész lett. El kéne pakolni. ÚÚ minden tiszta kosz. Majd egy kicsit később.


Egyébként a recept:
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 sütöpor
  • 4 tojás
  • 1 dl joghurt
  • 50 g vaj
  • 1 főtt cékla
  • száraz fűszeres keksz ledarálva, vagy fűszerek: gyömbér, szegfűszeg, fahéj, vanília stb
  • csipet rózsabors
  • negyed citrom reszelt héjja és leve
  • 10 dkg sötét barna cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 1 tábla jó minőségű 70%-os csoki apró darabokra törve

A céklát megfőzöd, meghámozod, felvágod, turmixolod. Ha nem megy pici tejet öntesz hozzá. A csoki és a cékla kivételével mindent kikeverünk habverővel. A céklát hozzákevered, majd a muffinformába rakod a muffinpapírt. A csokit úgy tudod a legkönnyebben összetörni, ha nem csomagolodki, hanem klopfolóval ráütsz egynéhényszor. (Ez azért is jó, mert nem olvad szét a kezedben.) Egy kanál tészta, egy adag csoki, rá még egy kanál tészta, és még egy adag csoki, a tetejére tészta kerül, mert a csoki megég. Azért ne keverd bele a csokit a tésztába, mert akkor nem egyenletesen kerül a muffinokba, és lesüllyed az aljára. Kb 35-40 percig sütöd 180 fokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése