2010. május 22., szombat

BBQ csirke cukorborsóval, rizzsel és párolt hagymával


Cukorborsót már lehet találni a piacokon. Általában leves, főzelék, köret készül belőle, de nyersen is nagyon finom. A zsenge borsónak nem képződik vastag hártya a hüvely belső falán, így az is ehető. Gazdag B1, B2, és C vitaminban, és szénhidrát tartalma is jelentős. Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb háromszor annyi. Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein: Afganisztán, Irán, Turkesztán) történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában. A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és Nyugat-európai ismeretét. A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű. A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották. A zöldborsó-fogyasztás a 15–16. sz-tól jött szokásba Nyugat-Európában. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg. A 16–17. századi magyar botanikai irodalom kétféle borsót különböztetett meg: az apróbb magvú mezei borsót és a nagyobb magvú kerti borsót.

(forrás: wikipédia)

Biztosan jobb lett volna, ha kerti grillen készítem, de mivel ilyen szerkezettel nem rendelkezem, kénytelen voltam beérni a serpenyőmmel. Így is nagyon finom lett, de az biztos, hogy nagyon fogok örülni egy grillnek ha lesz.. ez nem célzááás :)

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 db csirkemell
  • 2 db hagyma
  • 2 ek oliva olaj
  • fél üveg BBQ szósz (én a Heinzet használtam, és finom)
  • 2 x 75 g rizs (basmati)
  • 2 marék cukorborsó (kb 25 dkg)



Mindenek előtt a csirkét kockákra vágom, és átforgatom a szószban, majd 2 órára hűtőbe teszem (elhagyható).
A hagyma párolása a leghosszabb, de az is midössze 20-25 perc. Szóval azzal kezdem: pici olíva olajat felforrósítok, és beleteszem a csíkokra vágott hagymát. Fedővel, időnként megkevergetve párolom, amíg szép színt kap, és finom édes lesz.
A rizs 10 perc, a borsó 5 perc alatt fő meg (mindkettő lobogó sós vízben), a húst pedig a kettő között teszem a forró serpenyőbe, szószostul.
Így minden egyszerre lesz kész, és már csak tálalni kell.







2 megjegyzés:

  1. Szia Bianka!!

    Köszönöm!!

    sajna már nincs a cukorborsónak szezonja, de más körettel a BBQ csirkét mindenképpen ajánlom!! :)

    VálaszTörlés