2010. május 18., kedd

Éjszakai lángosozás–itthon

Te jó éég! Ez nem várhat! Megtaláltam a tökéletes lángos tökéletes receptjét!!
Kislány koromban a piacon mindig ettünk egy lángost. A széle mindig puha volt, és omlós, a közepe vékony és ropogós. Természetesen mindig csak a szélét akartam megenni.. és azt kívántam, bárcsak az egész olyan puha lenne.. Még nem láttam ilyet..
Aztán elszoktam, és leszoktam a lángosról.
Ma viszont SZ szeretett volna enni egyet, de a piacról már lekésett. Úgyhogy gondoltam mért ne?! De akkor a közepét is puhára sütöm!! Hisz úgy az igazi, és végre olyan lesz, amiről mindig is álmodtam!
Keresgéltem a neten, hogy mi is lehetne a megfelelő.. találtam minden félét, de ez volt a nyerő. Persze csökkentettem az adagot. Az alábbi mennyiség kb 8 db kisebb cipóhoz elegendő:

25 dkg liszt
12 dkg krumpli
7,5 g élesztő
1 dl tej
cukor
olaj

A krumplit héjában megfőzöm, pucolom, és áttöröm. Az élesztőt langyos, cukrozott tejbe morzsolom, és lefedve állni hagyom. Ha felfutott, összegyúrom a hozzávalókat, és a cipót egy tálba teszem pihenni, amíg 2-3 szorosára nő. Ekkor kis gombócokat formálok belőle, és ezeket is átgyúrom, és újabb 10 percig pihentetem. Az olajat felhevítem, és ha már forró kisütöm a lángosokat.
Fokhagymás olajjal megkentem, cserpes tejfölt öntöttem rá, és reszelt sajtot. Jó sokat!!

ui: frissen finom, mert roppan a külseje, omlik a belseje, és olvad rajta a sajt és a tejföl...mmmm
szóval amennyit nem eszünk meg előreláthatólag, az eláll, és másnap frissen süthetjük. Legalábbis ezt olvastam valahol..majd holnapra kiderül. Remélem tényleg igaz.. Hűtőbe nem teszem, mert kelt tészta.. remélem a szobahőmérsékletet bírja egy éjszakán keresztül.

2 megjegyzés:

  1. Az élesztő a belinkelt receptben csak 15 gramm. Az a 7 és fél deka brutálisan soknak tűnik. Tényleg annyit raktál bele? (Egyébként kelt tésztát nyugodtan lehet hűteni, szobahőre téve megint észhez tér. Így meg túlkel és savanyú lesz. Persze lehet, hogy úgy lesz jó, majd írd meg! Csilla

    VálaszTörlés
  2. Szia Csilla!
    Köszi, hogy szóltál! Kimaradt egy vessző: 7,5g
    Javítom!
    Végül nem tettem be a hűtőbe, és másnap reggel ugyanolyan finom lett mint előző este. Nem kelt túl, és nem is lett savanyú. Kb 6-7 órát volt kint. De kösz az infót!!
    Jó sütögetést!

    Karamella

    VálaszTörlés