Ez itt egy nagy kedvenc almás pite. Szép, nem bonyolult, és nagyon finom. A creme pattisiére egy francia főzött vaníliakrém, amit elég sokrétűen lehet felhasználni, és adott esteben fóliába csomagolva, hűtőben 2 napig eláll. A vanília aroma, és a vaníliát soha nem látott vanilin cukor megöli, úgyhogy azt igyekezzünk mellőzni lehetőeg! Kb másfél óra alatt kész van. Jó, ha van: fodros szélű forma, ecset, plusz rizs, vagy bab (nehezéknek) Na, lássunk neki!! :)
Hozzávalók:
tészta (omlós tészta)
340g finomliszt
csipet só
150g vaj
90g porcukor
2 tojás (kissé felverve)
krém (creme pattisiére)
3 tojássárgája
63 g kr cukor
15 g kukoricaliszt
5 g finomliszt
280 ml tej
fél rúd vanília
8 g vaj
4 db alma
sárgabarack lekvár
- A tésztához a hozzávalókat kézzel összegyúrom, majd kinyújtom, vagy egyenletesen belenyomkodom a piteformába. Hűtőbe teszem pihenni kb 20 percre.
- Az almákat meghámozom, magozom és szép gerezdeket vágok belőlük.
- Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ezt követően kisütöm, mégpediglen nehezékkel: a tészta tetejére sütőpapírt szabok, és olcsó rizzsel, vagy babbal beterítem. Így nem púposodik fel a tészta :) 10 percig sütm így, majd leveszem róla a nehezéket, és kb 3-4 percre visszadugom.
- Ezalatt elkésztem a krémet:
- a tojássárgáját világosra keverem a cukor felével, beleszitálom a liszteket.
- A tejet, a cukor másik felét és a vaníliát felforralom, majd leszűrve a tojáshoz öntöm, természetesen folyamatos kevergetés mellett.
- Vissza a lábosba, ismét felforralom. Csomós lesz, de nem kell megijedni, hanem kevergetni kell :)
- 2 percik forralom, majd belekeverhetem a vajat.
- A tésztát megkenem a creme p attissiére-rel, majd a tetejére rendezem az almaszeleteket.
- Visszatolom a sütőbe, és további 20-30 percig sütöm.
- Miután teljesen kihűlt, vízzel elkevert dzsemmel megkenem a tetejét, hogy szép fényt kapjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése