2010. március 16., kedd

Almás pite




Ez itt egy nagy kedvenc almás pite. Szép, nem bonyolult, és nagyon finom. A creme pattisiére egy francia főzött vaníliakrém, amit elég sokrétűen lehet felhasználni, és adott esteben fóliába csomagolva, hűtőben 2 napig eláll. A vanília aroma, és a vaníliát soha nem látott vanilin cukor megöli, úgyhogy azt igyekezzünk mellőzni lehetőeg! Kb másfél óra alatt kész van. Jó, ha van: fodros szélű forma, ecset, plusz rizs, vagy bab (nehezéknek) Na, lássunk neki!! :)

Hozzávalók:

tészta (omlós tészta)
340g finomliszt
csipet só
150g vaj
90g porcukor
2 tojás (kissé felverve)

krém (creme pattisiére)
3 tojássárgája
63 g kr cukor
15 g kukoricaliszt
5 g finomliszt
280 ml tej
fél rúd vanília
8 g vaj

4 db alma

sárgabarack lekvár

  • A tésztához a hozzávalókat kézzel összegyúrom, majd kinyújtom, vagy egyenletesen belenyomkodom a piteformába. Hűtőbe teszem pihenni kb 20 percre.
  • Az almákat meghámozom, magozom és szép gerezdeket vágok belőlük.
  • Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ezt követően kisütöm, mégpediglen nehezékkel: a tészta tetejére sütőpapírt szabok, és olcsó rizzsel, vagy babbal beterítem. Így nem púposodik fel a tészta :) 10 percig sütm így, majd leveszem róla a nehezéket, és kb 3-4 percre visszadugom.
  • Ezalatt elkésztem a krémet:
  1. a tojássárgáját világosra keverem a cukor felével, beleszitálom a liszteket.
  2. A tejet, a cukor másik felét és a vaníliát felforralom, majd leszűrve a tojáshoz öntöm, természetesen folyamatos kevergetés mellett.
  3. Vissza a lábosba, ismét felforralom. Csomós lesz, de nem kell megijedni, hanem kevergetni kell :)
  4. 2 percik forralom, majd belekeverhetem a vajat.
  • A tésztát megkenem a creme p attissiére-rel, majd a tetejére rendezem az almaszeleteket.
  • Visszatolom a sütőbe, és további 20-30 percig sütöm.
  • Miután teljesen kihűlt, vízzel elkevert dzsemmel megkenem a tetejét, hogy szép fényt kapjon.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése