2010. március 24., szerda

Profiteroles gyömbéres, narancsos, csilis csokiszósszal


Ez valami mennyei lett!! És ami a legcsodásabb, hogy rém egyszerű, és hamar kész van.

Hozzávalók:

Égetett tészta:
  • 125 ml tej
  • 200 ml víz
  • csipet só
  • 1 tk barna cukor
  • 100 g vaj
  • 150 g liszt
  • 4 tojás, kissé felverve

krém:
  • 300 ml tejszínhab
  • 1,5 vaníliarúd
  • 1 tk porcukor

csokiszósz:
  • 200 g étcsoki (jó minőségű, és 70%-os)
  • 30 g vaj
  • 3 tk méz esetleg juharszirup (én azt tettem bele, és nem tett neki rosszat :)
  • 125 ml tej (zsíros)
  • 1 narancs (héjja és leve)
  • 5 cm gyömbér reszelve
  • késhegynyi őrölt csili
Az égetett tésztát elkészítjük:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tejet a vízzel elkeverjük, cukorral, sóval felmelegítjük majd beletesszük a vajat amíg felolvad. Ne forrjon! Fakanállal hozzákeverjük a lisztet. Addig keverjük, amíg elválik az edény falától. Levesszük a tűzről. Amikor kicsit lehűlt!!!, mehetnek bele egyesével a kissé felvert tojások. Nem kell megijedni, mert összeáll. Szép fényes masszát kapunk a végére, ami már lefolyik a fakanálról. Nyomózsákba töltjük, és diónyi halmokat nyomunk sütőpapírral bélelt tepsire. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük, addik elkészítjük a krémet.
A tejszínt habbá verjük a vanília magokkal, majd mehet bele egy kanál porcukor.

Ha kihűlt a tészta, megtöltjük a tejszínhabbal. Mégpediglen úgy, hogy azt is egy tiszta nyomózsákba töltjük, és a tésztába lyukat fúrva, belenyomjuk, hogy éppen kicsorduljon.

A csokiszószhoz vízfürdőben (khmmm...vagy odafigyelve kis lángon) felolvasztjuk a csokit a mézzel/juharsziruppal, vajjal. Hozzákeverjük a tejet, a narancs reszelt héjját, a kifacsart narancslevet, a lereszelt gyömbért, csilit. Vagy valami egészen más kompozíciót :)

Tányérra halmozzuk a golyókat és nyakon öntjük a csokival.



inspiráció innen


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése